Nyheter

Vad tjänar en hyrläkare?

Lön är som bekant inte allt här i livet. Men få skulle samtidigt hävda att det är en oviktig parameter när man letar ny anställning. Så, svart på vitt, vad tjänar en hyrläkare som hyr ut sina tjänster egentligen?

En läkare som är landstingsanställd kan i genomsnitt räkna med en ingångslön på mellan 35 000 – 40 000 kr/månad. Efter ett antal år i yrket kan en läkare inom landstinget tjäna mellan 50 000 – 55 000 kr/månad.

Den som istället väljer en karriär som hyrläkare eller stafettläkare kan förvänta sig betydligt mer pengar i plånboken. Hur mycket tjänar en hyrläkare? En fördubbling av månadslönen är inget ovanligt scenario.

Intresseanmälan

Vad avgör en hyrläkares lön?

En erfaren specialist tjänar som hyrläkare vanligtvis mellan 120 000 – 160 000 kr/månad. Hur mycket en hyrläkare tjänar är ofta en avspegling av utbud och efterfrågan inom den specifika kompetensen. Råder det en stor brist på läkare inom ett visst specialistområde kommer detta öka storleken på lönekuvertet.

Precis som i fallet för den landstingsanställda läkaren är det många faktorer som avgör din lön som hyrläkare. Hur många år har du arbetat inom läkaryrket? Har du någon specialistkompetens? I vilken del av landet är du villig att ta uppdrag? Hur mycket vill du jobba?

Varför är löneskillnaderna så stora?

Hur kommer det sig att lönerna mellan landstingsanställda läkare och hyrläkare skiljer sig så markant? Anledningen till den högre lönenivån är att hyrläkaren efter väldigt kort introduktion ska kunna producera högkvalitativ vård. Läkaren ska också, i många fall, resa och bo på en annan ort än hemorten samt medverka till verksamhetsutveckling genom att dela med sig av sina specialistkunskaper.

Faktorer som styr hur mycket en hyrläkare tjänar:
  • Erfarenhet
  • Specialistutbildning
  • Arbetsort
  • Antal arbetstimmar
  • Utbud och efterfrågan
  • Aktuellt löneläge på marknaden

 

InstaCura vill vara branschens bästa bemanningsföretag för både läkare som sjuksköterskorKontakta oss så berättar vi hur vi kan hjälpa just dig!