Nyheter

Vinnare Instacura

12 nominerade sjuksköterskor serveras michelinmiddag på Aloë

Vi på InstaCura arbetar med bemanning inom vården. Vi vet hur hårt vårdpersonalen jobbar och i år har det varit särskilt tufft. Vi vill ge något tillbaka och har därför gått samman med restaurang Aloë som nyligen fick sin andra stjärna i Michelinguiden, för att bjuda 12 sjuksköterskor på en middag de sent ska glömma.

Tidigare i år bad vi er nominera en kollega, vän, familjemedlem, granne eller bekant som arbetar som sjuksköterska och uppskattar spännande matupplevelser. Gensvaret var enormt! Bland många fina nomineringar valde vi slutligen ut de 12 sjuksköterskor som ska serveras en fantastisk måltid av stjärnkocken Daniel Höglander på Aloë.

Här har vi samlat de 12 utvalda vinnarna av michelinmiddagen. Läs deras nomineringar, känslor för vårdyrket och kloka råd till nyutbildade sjuksköterskor.

sjuksköterska-hanna-IG

Hanna

Först ut var Hanna som nominerades av en kollega: ”Jag vill nominera min kollega Hanna som jobbar på IVA karolinska i Solna. Hon är en klippa som kämpar hårt och håller alltid humöret uppe.”

Grattis Hanna!

Vad är det bästa med ditt yrke? 
– Det finns ingen enskild aspekt, det är helheten.

Vilka råd skulle du ge till en nyutbildad sjuksköterska? 
– Ta det lugnt! Och andas.

Vilka egenskaper anser du är viktigast för ledare inom vården? 
– Att ha två perspektiv, dels det arbetsledande och personalrelaterade, dels patientsäkerhet och patientintresse. Det utmanande och viktiga är att veta när det är dags att växla upp på den ena eller det andra, eller helst få dem att löpa parallellt. Sen det vanliga, att vara lyhörd och ödmjuk. Strukturerad och stresstålig. Och att våga ta beslut, genomföra dem och stå för dem!

Lena

Lena

Lena nominerades av sin dotter som beskriver henne såhär: “Lena är en IVA och narkossköterska som jobbar med att skola in 120+ undersköterskor och sjuksköterskor på Akademiska sjukhuset, så att fler kan bidra till det nu enorma behovet inom intensivvård. Hon jobbar också med provtagning av personal för att skydda och förhindra smittspridning.”

Grattis Lena!

Vad är det bästa med ditt yrke? 
– Att få möjligheten att påverka och förhoppningsvis förbättra andra människors situation. En annan aspekt är möjligheten att kunna välja så många spår, det finns verkligen något för alla.

Vad är dina råd till en nyutbildad sjuksköterska? 
– Hitta din nisch inom sjuksköterskeyrket och förkovra dig inom det området. Då kommer du att trivas och göra ett bra jobb.

Vilka egenskaper anser du är viktigast för ledare inom vården? 
– Att våga tänka nytt och ”outside the box”. Mycket av hur vi arbetar idag inom vården har inte ändrats på länge och jag är övertygad om att ett nytänk både kan effektivisera och förbättra många rutiner och processer.

Sjuksköterska-Ferhat-1080x1080

Ferhat

Ferhat nominerades av Sasan med dessa fina ord: “Ferhat är en specialistsjuksköterska som via sin sociala plattform inspirerar tusentals människor att arbeta inom sjukvården. 2017 utsågs han till årets inspiratör på Framtidsgalan. Hans otroliga driv, kunskap och engagemang är ovärderligt.”

Grattis Ferhat!

Vad är det bästa med ditt  yrket? 
– Mötena med alla nya människor och att man lär sig något nytt varje dag. På ambulansen får man verkligen göra skillnad.

Vad är dina råd till en nyutbildad sjuksköterska? 
– Du blir aldrig fullärd. Vi kan olika mycket om olika saker, med hjälp av kollegor utvecklar och förbättrar man sin roll som sjuksköterska. Ställ frågor – det finns inga dumma frågor!

Vilka egenskaper anser du är viktigast för ledare inom vården? 
– Att vara lyhörd och kommunicera med sina medarbetare. Inom vården är inte många chefer ute på ”golvet” och ser verkligheten, därför är det viktigt att lyssna på sina medarbetare.

Sjuksköterska-Karin-IG

Karin

Denna pensionerade sjuksköterska som ägnat hela sitt yrkesliv åt sjukvården nominerades av sin dotter på detta vis: “1972 tog Karin examen som sjuksköterska och har sedan dess varit trygg och rådgivande för många sjuka och oroliga patienter. Efter snart 50 års erfarenhet av yrket (främst som rådgivningssköterska) är hon en efterfrågad och uppskattad inhoppare på vårdcentraler.”

Grattis Karin!

Vad är det bästa med ditt yrke? 
– Jag känner att jag gjort nytta och hjälpt till. Att jobba som sköterska är väldigt varierande, jag lär mig något varje dag.

Vilka råd vill du ge till en nyutbildad sjuksköterska? 
– Var stolt över ditt yrkesval, du har klarat en svår utbildning. Ta vara på möjligheter du får och kom ihåg att man aldrig blir fullärd.

Vilka egenskaper anser du är viktigast för ledare inom vården? 
– Lyssna, uppmuntra och vara närvarande. Kunna motivera svåra beslut för att få medarbetare med sig. Motiverad personal som känner sig delaktig gör sitt bästa.

Agnes

Agnes

Agnes nominerades av sin sambo med dessa ord: ”Som nyexaminerad sjuksköterska fick Agnes en stor utmaning när hennes geriatriska avdelning blev en av de första att uteslutande behandla Covid-19 positiva patienter. Hon gör alltid sitt yttersta för att ge patienterna bästa möjliga vård under denna speciella period.”

Grattis Agnes!

Vad är det bästa med ditt yrke?
– Alla olika människor jag möter. Varje dag är en utmaning, man vet aldrig vad som väntar. Jag lär mig saker varje dag, inte bara om patienterna utan också om mig själv.

Vad är dina råd till en nyutbildad sjuksköterska?  
– Var nyfiken! Våga fråga! Var ödmjuk och snäll emot dig själv. Man kan inte allt direkt, man måste börja någonstans.

Vilka egenskaper anser du är viktigast för ledare inom vården?
– Att vara lyhörd gentemot den faktiska verkligheten. Genom att t.ex. kontinuerligt se över vårdtyngd, rutiner och bemanning. Det är också viktigt att ledare är lösningsorienterade och kreativa.

sjuksköterska-sara-IG

Sara

Sara nominerades av en tacksam kollega såhär: ”När jag var ny undersköterska för många år sedan inspirerade hon mig till att bli intensivvårdssjuksköterska. Hon är en otroligt lugn och sympatisk med ett starkt intellekt, kompetens, ledarskapsförmåga och fin etisk kompass.”

Grattis Sara!

Vad är det bästa med ditt yrket? 
– Det är på IVA livet händer! Ingen dag är den andra lik, det är ett ständiga lärande. Att vara en del i teamet när alla gör sitt yttersta för att rädda liv. Och även gångerna då vår uppgift är att ge patienten ett värdigt avslut.

Har du något råd till en nyutbildad sjuksköterska? 
– Du behöver inte kunna allt från början, ta hjälp av teamet och patienten/närstående. Välj ett jobb som du trivs med, då blir du en bra sjuksköterska!

Vilka egenskaper är viktigast för ledare inom vården? 
– I en operativ ledarroll (som jag har) är det viktigaste att fördela teamets kompetens utefter patienternas behov. Kunna tänka om när förutsättningarna ändras och behålla lugnet.

Åse

Åse

Åse nominerades av en kollega med denna fina beskrivning: ”Hon ställer alltid upp och är självklart extra engagerad när Akutmottagningen måste omorganisera verksamheten pga Covid. Man blir fullkomligt trygg om Åse varit med vid en omstrukturering, då är det noggrant genomtänkt.”

Grattis Åse!

Vad är det bästa med ditt yrke?
– Alla möjligheter och fantastiska möten med olika människor. Jag lär mig nya saker dagligen. Att samma dag få uppleva bottenlös sorg och stor glädje gör att man blir en ödmjukare människa och sjuksköterska.

Vad är dina råd till en nyutbildad sjuksköterska? 
– Lär dig saker från grunden på din arbetsplats. Var ödmjuk, nyfiken, våga vara ny och ställ frågor.

Vilka egenskaper anser du är viktigast för ledare inom vården? 
– Att vara närvarande och införstådd i arbetsuppgifterna, för att förstå hur personalen har det i sin arbetsvardag. Vara lyhörd, ta vara på medarbetarnas styrkor samt våga ställa krav uppåt.

sjuksköterska-rosanna

Rosanna

Rosanna nominerades av sin syster som beskriver henne såhär: ”Rosanna är en ovärderlig sjuksköterska, inte minst nu under dessa svåra tider har hon gjort stora skillnader med sina insatser. Förutom detta kommer hon hem till mig och min familj och avlastar oss på sina lediga dagar för att jag och min man ska kunna jobba.”

Grattis Rosanna!

Vad är det bästa med ditt yrke? 
– Att träffa nya människor. Hjälpa dem ur sin kanske värsta stund i livet. Man utvecklas jämt, både kompetensmässigt men också som medmänniska.

Vilka råd skulle du ge till en nyutbildad sjuksköterska? 
– Ställ inte för höga krav på dig själv. Alla har varit nya en gång i tiden. Vi måste hjälpa varandra och våga ta hjälp.

Vilka egenskaper anser du är viktigast för ledare inom vården? 
– Att vara lyhörd. Att se den egna individen men även att se till att gruppdynamiken är bra.

IG-Fredrica

Fredrica

Fredrica nominerades med dessa fina ord: ”Fredrica är en av Sveriges mest drivna och ambitiösa sjuksköterskor. Hon är en förebild för Sveriges sjuksköterskor och visar att man kan ta sig dit man vill med lite jävlar anamma.”

Grattis Fredrica!

Vad är det bästa med ditt yrke?  
– De breda utvecklingsmöjligheterna. Jag har jobbat i Norge, varit bemanningssköterska, blivit entreprenör, jobbat digitalt och startar nu egen mottagning. En resa som bjudit på många fantastiska möten med människor och arbetsmiljöer.

Vad är dina råd till en nyutbildad sjuksköterska?  
– Starta karriären på en bred medicinavdelning på ett litet sjukhus. Sen kan du smalna av. Känns det fel så är det fel – lär dig säga nej. Sänk axlarna – worst case scenario inträffar mer sällan än man tror.

Vilka egenskaper anser du är viktigast för ledare inom vården?  
– Personlig mognad, respekt för personalen och kraft att stå upp för arbetsgruppen gentemot högre chefer.

sjuksköterska-frida-IG

Frida

Frida nominerades av en glad kollega såhär: ”Frida är en extremt kompetent sjuksköterska som dessutom förmedlar energi till arbetsgruppen. En grym kollega helt enkelt”

Grattis Frida!

Vad är det bästa med ditt yrke?   
– Alla möten med människor. Att jag lär mig nya saker hela tiden.

Vilka råd skulle du ge till en nyutbildad sjuksköterska? 
– Fråga, lyssna och var lyhörd och ödmjuk. Ingen ny sjuksköterska kan allt, ta lärdom av dom erfarna.

Vilka egenskaper anser du är viktigast för ledare inom vården? 
– En ledare ska lyssna, vara närvarande och informativ. En ledare ska involvera sina kollegor i förbättringsarbeten och se till att driva hela sin grupp mot ett tydligt mål. ”Gemenskap” är ett bra ledord tycker jag.

Kristin

Kristin

Kristin nominerades med dessa varma ord: ”Kristin gör sitt yttersta för att rädda liv, varje dag på intensivvårdsavdelningen och den provisoriska COVID-avdelningen på Gävle sjukhus. Kristin är en fantastisk varm och omhändertagande person som hanterar vardagen med en optimism och omsorg för sitt jobb som är otroligt imponerande.”

Grattis Kristin!

Vad är det bästa med ditt yrke? 
– Att det är så varierande, i både tempo och vad jag möter för patienter och anhöriga.

Vad är dina råd till en nyutbildad sjuksköterska? 
– Lyssna på dig magkänsla och våga bolla saker med dina kollegor, det finns inga dumma frågor. Gör alltid det som är det bästa för patienten, stå på dig!

Vilka egenskaper anser du är viktigast för ledare inom vården? 
– Att vara lyhörd, driven och omtänksam.

nina

Nina

Nina nominerades med dessa fina ord: ”Jag vill nominera min guddotter Nina som är specialistsjuksköterska inom pallitativ vård på Danderyds sjukhus. Hon fick ställa in sin planerade resa till Las Vegas och idolen Robbie Williams konsert som hon sett fram emot, för att med sitt stora engagemang och omtanke och kunskap vårda de mest ömtåliga patienterna, flera med Covid-19. Hon är värd en fantastisk middag!”

Grattis Nina!

Vad är det bästa med ditt yrke?
– Att ingen dag är lik en annan, man blir aldrig uttråkad och ännu efter 14 år som sjuksköterska ställs jag inför situationer och arbetsmoment som jag aldrig tidigare varit med om. Det absolut bästa är känslan av att jag har ett väldigt viktigt arbete som är meningsfullt och att det jag gör har en så stor betydelse för andra människors liv.

Vad är dina råd till en nyutbildad sjuksköterska? 
– Ge dig själv tid att vara ny. Första året eller kanske rent av åren är riktigt tufft. Landa i dig själv och din sjuksköterskeroll innan du går vidare till nästa ställe. Det är när du börjar känna dig säker som du kommer upptäcka vad du verkligen brinner för, hur du vill jobba och med vad.

Vilka egenskaper anser du är viktigast för ledare inom vården?
– Lyhördhet, vara rättvis och tydlig.

Vi önskar alla 12 middagsgäster en trevlig kväll på Aloë, det är de väl värda.

Stort behov av sjuksköterskor 

Är du sjuksköterska och funderar på att byta arbetsplats? InstaCura har ambitionen att vara vårdens bästa arbetsgivare. Ta en titt på våra lediga tjänster. Även om det inte är aktuellt just nu kan du alltid anmäla intresse och hålla dig uppdaterad om nya möjligheter och hur det är att arbeta som konsult.