Nyheter

lediga jobb sjuksköterska

Vilken bolagsform passar dig?

VAD ÄR EN BOLAGSFORM?

Din bolagsform är den juridiska form som ditt företag har. Vanligast är enskild firma och aktiebolag. Din bolagsform styr hur ditt företag redovisar till Skatteverket, vad du får göra i olika sammanhang, hur du hanterar lön eller uttag och så vidare. Det kan även finnas andra juridiska aspekter inblandade, till exempel kan du inte ha delägare om du driver en enskild firma.

Vilken bolagsform som passar bäst för just dig och din verksamhet beror på vilka ekonomiska förutsättningar du har och hur du vill driva ditt företag. Ditt val ger dig också lite olika förutsättningar för att komma igång.

ENSKILD FIRMA

Enskild firma (eller enskild näringsidkare som det också kan heta) är den vanligaste bolagsformen bland alla som startar eget i mindre skala. Det är en bolagsform som gör att du kan starta ganska snabbt och den kräver inget startkapital. Men kom ihåg att du behöver ansöka om F-skatt eller FA-skatt.

I en enskild firma är det du som är företaget. Om du plockar ut pengar räknas det inte som lön, utan som ett eget uttag och du skattar på den eventuella vinst som ditt företag gör under ett år. Du kan inte ha några delägare, däremot kan du ha flera anställda.

AKTIEBOLAG

För att starta ett aktiebolag behöver du startkapital på 50 000 kr. Ett aktiebolag räknas, till skillnad från en enskild firma, som en egen juridisk person. Det betyder att om företaget blir skuldsatt drabbar det inte dig personligen.

När du tar ut pengar ur ett aktiebolag räknas du som anställd och pengarna du tar ut räknas som lön. Ditt företag betalar arbetsgivaravgifter och skatt på den lön du tar ut. Fördelen med det är att du direkt kan se hur de pengar du tar ut påverkar resultatet i företaget. Som aktieägare kan du även få aktieutdelning.

HANDELSBOLAG

Handelsbolag är en bra bolagsform för dig som vill starta företag tillsammans med någon annan. Liksom enskild firma kräver bolagsformen handelsbolag inget startkapital och du kan starta relativt omgående.

När du startar ett handelsbolag tillsammans med någon är det bra att upprätta ett partneravtal. Det här är viktigt av flera orsaker: För det första spelar det ingen roll vilken delägare som är skyldig till skulden. Om du är den som har dragit på dig skulden, men du saknar pengar, blir det helt enkelt den andra delägaren som krävs på pengar. Det här trots att den andra delägaren inte har någon skuld i frågan. Med ett partneravtal kan du komma runt det.

För det andra är det fint att ha om den ena av er kommer att jobba mindre och ni vill kunna dela vinsten rättvist.

ÄR DU FORTFARANDE OSÄKER PÅ VAD SOM PASSAR DIG BÄST?

Vi på InstaCura hjälper dig gärna att bena ut vad som passar just Dig bäst. Vi har nära samarbete med kompetent personal som gärna hjälper dig. Du kan alltid börja ett samarbete med oss som anställd för att sedan gå över till att arbeta som underkonsult när du har din firma på plats.