Nyheter

Doctor and surgeon with arms crossed in hospital.

Så mycket högre är lönerna för läkare & sjuksköterskor i Norge

Svenska dagbladet publicerade nyligen siffror från statistisk sentralbyrå i Norge samt svenska SCB där det framgick att löneskillnaderna mellan Sverige och Norge fortfarande är stora.

Under hösten har vi sett massuppsägningar bland svenska barnmorskor efter år av låga löner och orimlig arbetsbelastning. Barnmorskor på SÖS i Stockholm krävde löneökningar med 8000kr för att dra tillbaka sina uppsägningar och facket har ställt frågan om när en förändring ska komma. I Norge tjänar en barnmorska i snitt 54 930kr medan en barnmorska i Sverige tjänar i snitt 42 000kr per månad. En löneökning med 8000kr är givetvis en väldigt bra ökning men svenska barnmorskor skulle fortfarande ligga ca 10% lägre i lön jämfört med en barnmorska i Norge.

Läkares löner i Norge jämfört med Sverige
En läkare i Norge tjänar i genomsnitt 86 350kr per månad medan en läkare i Sverige tjänar 79 200kr. I Norge är behovet av läkare stort, speciellt i glesbygd och i Nordnorge och det är vanligt att läkare arbetar på andra sidan gränsen när de nått taket för hur mycket de får arbeta i Sverige. Många väljer också att arbeta i Norge när de nått gränsen för den statliga inkomstskatten som ligger på 523 000kr per år. På lön som intjänas efter 523 000kr tillkommer statlig inkomstskatt med 20%.

Sjuksköterskors lön i Norge och Sverige
En grundutbildad sjuksköterska i Sverige tjänar i genomsnitt 38 700kr per månad. Det är samma lön som en genomsnittlig telefonförsäljare i Norge. Vi har pratat om låga sjuksköterskelöner i Sverige så länge vi kan minnas men ändå ligger vi fortfarande långt efter vårt grannland i väster. I Norge har en sjuksköterska en lön på 47 020kr i snitt, vilket är 8000kr mindre än en norsk veterinär men drygt 8000kr mer än en sjuksköterska i Sverige.

 

InstaCuras uppdrag för barnmorskor, sjuksköterskor och läkare hittar ni i länkarna nedan.

* Lediga jobb läkare
* Lediga jobb sjuksköterskor
* Lediga jobb barnmorskor

 

Vänligen,

Anders Halvarsson
VD