Nyheter

Enjoying the fresh sea air

Varför vi gör det vi gör

Jag växte upp i en vårdfamilj. Mamma var IVA-sjuksköterska och pappa var läkare. Det naturliga för mig var att gå i deras fotspår, precis som min storasyster som valde att bli IVA-sjuksköterska, men att jobba för landstinget lockade aldrig mig. Samtalen hemma handlade ofta om utvecklingspotentialen hos landstinget som arbetsgivare. Jag var inte tillräckligt gammal för att förstå innebörden av sparkrav, organisationsförändringar och utmattning men det lät inte lockande.

1995 strejkade sjuksköterskor under 7 veckor för att få bättre arbetsvillkor. Jag var 10 år och gick i demonstrationståget tillsammans med mamma. Det gjorde ett starkt intryck på mig, det var många som var arga och besvikna. Med all rätt!
Åren 1990-1995 var löneutvecklingen för vårdförbundets medlemmar – med ett ord – usel. Visserligen ökade lönerna med nästan 1 500 kronor, men eftersom inflationen var hög minskade köpkraften med nästan 2 000 kronor. På den tiden fanns det inte många alternativa arbetsgivare till landsting och kommun. En sjuksköterska fick nöja sig med det som erbjöds helt enkelt.

För läkare har lönen alltid varit bättre men där har arbetsbördan istället varit det stora problemet. Min pappa var en varmhjärtad och lojal person som alltid ställde upp. Han utbildade sig först till bergsingenjör för att sedan skola om sig till läkare. Han blev till slut dubbelspecialist inom internmedicin och njurmedicin. Han jobbade väldigt mycket och var sjukskriven i perioder men älskade arbetet med patienter vilket intygades av patienter och kollegor. Pappa gick bort samma år som han skulle gå i pension och fick tyvärr inte chansen att njuta av den ledighet som han förtjänat.

Jag hamnade i vården till slut men inte som sjuksköterska eller som läkare. Jag driver InstaCura med ambitionen att vara vårdens bästa arbetsgivare. En arbetsgivare som jag hade önskat för min mamma och min pappa.

Jag är stolt över att vara en del av den bransch som haft enskilt störst påverkan på att lyfta sjuksköterskelöner och kvinnligt företagande inom vården.

Under våren har vi uppmärksammat sjuksköterskor genom att bjuda på en lyxig Michelinmiddag. Vi har valt ut 10 personer redan. De två sista platserna har vi nu bestämt att ge till två sjuksköterskor som gått i pension.

Vet du en pensionerad sjuksköterska som ägnat hela sitt yrkesliv i vården och som skulle uppskatta en middag på en av Sveriges absolut bästa restauranger? Skicka ett mail med en nominering till middag@instacura.se

Vi uppskattar om du gillar och sprider så att vi får in så många nomineringar som möjligt.

Vi på InstaCura önskar alla en fin sommar!

 

Med vänlig hälsning,

Anders Halvarsson
VD

 

Våra lediga uppdrag för sjuksköterskor och läkare hittar du nedan genom att klicka på länkarna:

* Lediga jobb läkare
* Lediga jobb sjuksköterskor